Ystävät houkuttelivat ihanilla kertomuksillaan minutkin mukaan polkujuoksuretkelle Kuhankuonolle. Kuhankuono sijaitsee noin 35 km päässä Turusta ja paikalle pääsee helposti myös bussilla.

Kuhankuonon reitistön polut kulkevat Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen laajoilla ja yhtenäisillä metsäalueilla, kallioilla ja keidassoilla. Reitit johtavat mm. Vaskijärven luonnonpuistoon ja Kurjenrahkan kansallispuistoon sekä siihen kuuluvaan Pukkipalon aarnimetsään.

Reitistökokonaisuuteen kuuluvat nykyisin pitkälle etelään – aina Ruissalon saareen asti – yltävät uudet yhdysreitit, sekä näiden varrelle sijoittuvat rengasreitit Kullaanpolku ja Karevan kierto Maskussa, Ruskolla ja Raisiossa.

 

Reittejä on useita, eri mittaisia ja eri tasoisia. Lähdimme liikkeelle aikaisin lauantaiaamusta ja saimme nauttia luonnonrauhasta, muita ei tuolloin vielä poluilla näkynyt. Yleensä reitillä saakin kävellä rauhassa, sillä reittiä pyritään kiertämään samaan suuntaan, jolloin toisiin retkeilijöihin ei törmää. Juosten toki tämä ei ihan toteudu, koska kävelijöitä saa kiinni. Loppumatkasta alkoi näkyä paljon perheitä, osa reiteistä sopiikin hyvin myös lasten kanssa retkeileville ja täältä löytyy myös esteetön reitti.

PUKKIPALON REITTI 9 KM / 3,5 TUNTIA (KESKIVAATIVA REITTI)

Pukkipalon reitti on koko Kuhankuonon retkeilyreitistön suosituimpia osuuksia. Syykin on selvä – lounaisen Suomen hienoin vanhan metsän kohde, Pukkipalon aarnialue, sattuu tämän reitin varteen. Jos haluat nähdä metsän niin kuin Jumala sen tarkoitti, sinun on paras tulla tänne. Pukkipalo lähialueineen on osa Kurjenrahkan kansallispuistoa, ja jää siten kirveenkoskemattomaksi ikikuusikoksi tulevaisuudessakin.

Reitillä on pituutta kaikkiaan 9 km. Lähtöpaikkoja on kaksi, Rantapiha Savojärven rannalla, sekä Pukkipalon parkkipaikka. Makkaraa voi matkan varrella paistaa kolmessakin pisteessä, ja korkeimmille kallioille on sijoitettu levähdyspenkkejä maisemien katseluun. Reitti on kunnostettu helppokulkuiseksi kesällä 2006, joskin Huhtaniitunmäen, Paltanvuoren ja Takaniitunvuoren kalliot kysyvät kulkijaltaan sentään hiukan kuntoa. Reitin kiireettömään kiertämiseen kannattaa varata aikaa reilusti kolme tuntia.

Juoksin ystäväni kanssa Pukkipalon reitin sekä vähän extraa, mitaksi tuli 16 km ja aikaa meni leppoisasti hölkäten 2 h 15 min. Mukaan kannattaa ottaa tarpeeksi vettä (tällä reitillä meillä oli 1 litra/ henkilö) ja energiapitoista välipalaa. Kaveri on hyvä mukana, niin seuran kuin turvallisuudenkin vuoksi.

Juoksureitti oli maastoltaan vaihtelevaa: pitkospuita ja metsää, ei liian vaativaa näin alottelijallekaan. Maastojuoksukengät ovat hyvät paremman pidon vuoksi, varsinkin jos on yhtään kosteaa. Pitkospuilla saa juosta muutenkin varovasti, saattavat olla todella liukkaat!

 

Kuhankuonolla oli todella kaunista! Suorastaan noloa myöntää mutta oli ensimmöinen kertani siellä… Mutta ei takuulla viimeinen 😀 Suosittelen paikkaa niin polkujuoksuun kuin luonnonrauhasta hitaammin nauttimiseenkin.